Tuesday, September 8, 2009

TIPS MUDAH SEMPENA RAMADHAN NI


Meh kita bagi tips sikit untuk ibu2 dan bapa2 yang bekerja.. untuk anak dara yg bekerja pun bule juge tp yg duduk sendri larr kan.. sbb yg duk bawah ketiak mak bapak tu, sure balik kije sumer hidangan dah siap terhidang kan... hehehe..

Bukan tips apa pongg.. ni haa.. sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ni, ramai kita yang terkejar2 kedapur lepas balik kije utk memastikan makanan berbuka puasa terhidang sebelum azan maghrib berkumandang kan.. lagi pun kalo yang punya anak ramai tu, kalo nk beli kat pasar ramadhan tu sure x larat sbb sumer makanan yang dijual amatlah mahal harganye.. kita pun paham, kalo diorang x letak rega camtu.. mmg x kemana larr kan.. mana untung mana nk bayar pekerja & mcm2 lagi lar kan.. x buleh jugak menyalahkan pekedai/peniaga sbb rega makanan yg dijual mahal, dh memang rega bahan2 mentah pun mahal jugaks.. so sama2 larr kita paham memahami. Tapi ada jugak tu yang sengaja letak rega mahal gilos..hmm.. sendri mau ingat larr nk jawab kat Yang Satu tu kannn... :)

Ok, sebenarnya bukan susah sangat pon kalo kita masak sendri kat umah, cuma mesti nak ada vitamin R ajer.. tp kalo virus M menyerang.. x dapek acik nk nolong dohhh... poie yo larr kek bazaar ramadhan tu... tunjuk2 pastu ulur je larr RM tu kannn ;P

Ok..banyak lak membebel arini.. :P mari kita lihat apa bahan2 nyer ye puan2/tuan2, adik2 sumer.. :) padahal tips nye sikit jer..kakkakkaka..

Memula kita mulakan dengan cili mesin/blender - yang ni mmg dah lama aku praktikkan, bila ada cili mesin ni mmg senang nak masak, ceduk jer brape banyak nak pakai.. senang u..

Pes Cili Kering

Bahan-bahannye :
Cili Kering - RM2
3 labuBawang besar
10-15 ulas bawang putih

Cara2 :
Potong cili kering buangkan bijinya ye, cara paling mudah, potong menyerong pastu gunakan tapis berlubang (macam kat gambar tu) kemudian diayak - macam kita ayak tepung tu ler.. nnt biji2 cili tu akan jatuh.. so yang ada sikit2 kat cili tu x per larr.. kemudian direndam dengan air panas dalam 15-20minit, kemudian ditoskan


Campurkan bawang merah & putih yang telah dipotong dengan cili kering tadi kemudian diblender sehingga halus... masukkan dalamtippuware & simpan didalam peties (yg kat bawah tu jer) Insyaallah buleh tahan sampai 2 minggu.. tp yg byk mkn cili mesin tu.. seminggu pun leh abis tu..

anda boleh mendapat se-tippuware eskrim Nes** cenggini tauuu...


Pes Bawang Besar/merah & Bawang putih

Bahan-bahan:
sebanyak mana bawang besar/merah/putih yg diperlukan


Cara2:

Blender jer larr.. + sikit air ye.. :P

Bawang besar/merah yang dh siap diblender - jgn hancur sgt sbb bila nk
masak sayur tu terasa larr bawang tu kan..

Yang ni bawang putih- sama jugak diblender mcm bawang besar kat atas tu


Nah!!... sedia untuk diguna pakai... sila tutup tippuware ni ye sblm dimasukkan kedalam peties untuk mengekalkan rupa pes2 ini sbb tiada bahan pengawet digunakan dlm iklan ini... :P



Untuk bahan2 mentah seperti ikan/daging/udang/sotong dll tu, beli lebih awal kemudian dicuci bersih kemudian diasingkan dalam tippuware, bila nk masak amik je yg mana satu, sebelum pegi kije keluarkan dari bhg sejuk beku ke bhg bawah (dalam) peties, bila kita balik kije dia dah cair and terus boleh masak dah..

Untuk mengekalkan kesegaran bahan2 mentah especially udang, tabur & gaulkan sedikit dengan gula sebelum disimpan.



Selamat Menyenangkan diri sendiri ye ibu2, bapak2, adik2 sekelian... sehingga berjumpa lagi.. ;)