Wednesday, June 30, 2010

RESEPI HARI INI : MEE HOON GORENG ALA NYONYA..


Mee Hoon Goreng Ala Nyonya

Assalammualaikum semua,
Hari ni aku nak share satu menu mee hoon goreng yang telah dimasak ala2 nyonya peranakan. Exceli ianya macam mee hoon goreng biasa, cuma aku dah siapkan awal2 cili tumis dia. Kali ni dalam peti sejuk cuma ada udang saja, kalau ada ayam, sotong atau fish ball pun sedap dicampur sekali.

Mee Hoon Goreng Ala Nyonya

Selalunya masakan ni nampak macam pedas tapi tak berapa sangat, mereka ni lebih banyak menggunakan buah keras, serai, lengkuas, belacan, cili merah segar dan bawang merah kecil. Sepatutnya ada tauhu yang dipotong kecil dan digoreng, tapi malang tak de stok pulak. Ok nak cerita sikit, perbezaan peranakan cina Melaka dan Penang. Peranakan Melaka dia lebih kepada gayaMelayu dan Indonesia. Di Penang, mereka ada pengaruh Siam, Burma dan negara ke utara. Gaya masakan pun ada perbezaannya, cuma yang aku perasan, mereka ni sama dari segi apa tau...dari segi"berlagak" atau "show off" kata omputih, mana2 bibik yang kaya tu...makk aii. xsen gila koo, lepas tu pandai pulak main "ceki"....ceki tu macam ala2 judi daun terup....Eh guna duit banyak tau sebagai pertaruhan....mati lah guaa kena sental mulut dengan cili kejap lagi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mee hoon, celur dalam air panas hingga lembut sedikit, toskan
2 1/2 camca besar rempah cili nyonya (resipi dibawah)
200 g taugeh, dibuang ekor, cuci dan toskan
3 pokok sawi bok choy, dicuci bersih dan kerat2
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 cawan isi udang
1 cawan isi ayam (tak letak sebab tak de)
Kicap cair secukupnya
2 biji telur, dibuat telur dadar, kemudian dihancurkan
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan (lupa letak pulakk!)

BAHAN REMPAH CILI NYONYA :-)
10 biji cili merah*
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
4 biji buah keras*
2 keping hirisan nipis lengkuas*
2 keping hirisan nipis halia*
1 batang serai, hiris halus*
2 camca besar gula
Garam secukup rasa
4 biji limau kasturi, perah jusnya
Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK REMPAH CILI NYONYA :- Kisar semua bahan2 yang bertanda (*) hingga halus. Panaskan minyak dalam kuali (lebih sikit), tumis bahan kisar tadi hingga garing, gunakan api sederhana. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Masak hingga terbit minyak. Sejukkan dan simpan dalam botol. Biar rempah tadi tenggelam dalam minyak tumisan. Simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK MEE HOON GORENG ALA NYONYA :- Panaskan 1 camca besar minyak masak dalam kuali, tumis rempah cilit tadi bersama sos tiram dan sos tomato. Masukkan udang dan ayam, tuang sedikit air, kacau dan biar ayam masak. Masukkan telur dan sedikit kicap cair. Masukkan mee hoon tadi dan gaul rata. Tambah sawi bok choy dan kacau lagi, akhir sekali masukkan taugeh sambil dikacau. Masak sekejap dan rasa, jika perlu tambah kicap cair sedikit lagi. Matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang, cili hiris dan belahan limau kasturi....