Friday, September 5, 2008

Resepi Ramadhan 2: Daging Kicap Bercili

Resepi dari arwah nenek. Masakan yang agak pedas & 'hangat'. Sesuai juga dimakan dgn nasi minyak...Aku masak simple je untuk wife dan anak anak..Akutak boleh duduk diam bualn pos ani....nak juga memasak..

Bahan-bahan ( 4-5 org makan )
500g daging batang pinang - di hiris
15 tangkai cili kering
1/2 camca teh jintan besar
1/2 camca teh jintan kecil
1 camca teh lada hitam
1/2 inci halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
kicap pekat
sedikit air asam jawa
2-3 biji bawang besar dimayang
garam & gula secukup rasa
Cara-cara
kisar cili, jintan, lada hitam, halia, bwg merah & bwg putih
tumis bahan kisar sehingga naik minyak
masukkan daging
masukkan air asam jawa, kicap, garam & gula
renihkan seketika, masukkan bawang besar
tutup api, sedia utk dihidang