Saturday, September 6, 2008

RESEPI RAMADHAN 4: PRATHA PUFF AYAM



uols suka makan puff kan? Nak-nak doh dia menggebu naik tapi tak syiok kalau terlalu berminyak. Tak sihat jugak. Kadang-kadang payah jugak nak menguli bagai bagi ayah-ayah yang bekerja macam aku. Jadi, alternatifnya ialah; menggunakan Pratha segera cap KAWAN!!!! Dalam 2 peket pratha segera tu bolehla dapat dalam 20 keping puff. Kalo nak kecikkan (jimatkan) lagi, sekeping pratha tu bolehla dibagi 3. Intinya ikutlah selera masing-masing. Nak buat savoury boleh, manis pun boleh Jah oiii… Boleh buat inti macam Apple Struddle, karipap, sardin, sosej, ayam dan macam-macam lagilah. Kali ini aku buat inti guna isi ayam yang dicincang. Jom kita lihat bahan-bahannya.


Pratha segera Cap KAWAN

Telur 3 biji
Isi ayam dicincang 500 gram
Sayur campur didadu (dalam peket frozen) 500 gram
Serbuk perasa /garam/ lada sulah
Bawang besar, bawang putih
2 sudu makan sos tiram
Sedikit tepung jagung

Cara membuat Inti:

Tumiskan dulu bawang-bawang yang sudah dicincang halus sampai wangi dan layu.
Masukkan isi ayam cincang dan gaul rata.
Bila ayam dah empuk masukkan sayur campur. Gaul sebati.
Masukkan sos tiram, serbuk perasa, garam, lada sulah.
Pecahkan 2 biji telur
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul sampai pekat.


- Letakkan sedikit inti pada Pratha tadi.

- Lipat dan gunakan garpu untuk mengelim hujung pratha.

- Telur yang sebijik lagi dipukul dan sapukan atas pratha dan bakar.

- Suhu: 250 darjah celcius, Tempoh: 15 minit atau sampai pratha garing kekuningan.


Senang tak? Selamat menikmati keranggupan pratha puff, so kita enjoy!!