Tuesday, August 17, 2010

AGAR AGAR CENDOL


Ingredients


1) Agar-agar (1 paket)
2) Air (1 cawan)
3) Telur (4 biji)
4) Santan (2 cawan)
5) Cendol (1 cawan)
6) Kacang Merah dalam tin (1 cawan)
7) Gula (1 cawan)
8) Gula Perang (1/4 cawan)
9) Garam (sedikit)
Directions

Mula-mula, masukkan telur ke dalam mangkuk adunan dan pukul sebati.

Masukkan santan bersama gula perang dan kacau hingga gula hancur.

Masukkan cendol serta kacang merah. Ketepikan seketikan adunan ini.

Sediakan agar-agar; Panaskan periuk dan curahkan air serta gula. Apabila gula hancur, masukkan agar-agar.

Rebus agar-agar hingga larut. Adunan perlu dikacau selalu supaya cair sebati.

Setelah agar-agar cair, curahkan campuran adunan tadi. Masukkan sedikit garam dan kacau rata. Kacau sentiasa supaya santannya tidak berketul.

Adunan agar-agar cendol ini hanya perlu dipanaskan dan tidak perlu hingga mendidih.

Setelah panas dan pekat, tutup api. Perlahan-lahan curah adunan agar-agar cendol ke dalam acuan. Sejukkan seketika pada suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.