Thursday, April 2, 2009

BEKAL HARI INI



memandangkan aku tinggal dengan anak anak je...wife pi kursus kat langkawi..akuu rajin rajinkanlah masak sarapan, makan malam untuk anak-anak...aku memang suka masak pun..wife ada pun aku masak...hari ni aku bawa bekal char koay tiaw....kalau engko orang nak cuba aku bagi resipi kat bawah ni...senang je nak masaknya..tak susah le..dari engko orang semua masak maggi tu...baik goreng koay tiaw ni...


CHAR KOAY TIAW

Bahan
Sebungkus char koay tiaw
cili giling [nie dah siap blender ngan bawan putih + bawang merah ]
taugeh / daun kuchai - ikut suka
udang or fish ball or kerang
garam, serbuk ayam
sos tiram
kicap manis
telur ayam
minyak utk menumis
sedikit air untuk kuah

Caranya :
panaskan sedikit minyak
tumis cili hingga masak -masukkan sos tiram + kicap manis + sikit air
masukkan telur - kacau kejap
akhir masukkan koay tiaw - kacau kejap
akhir masukkan - udang + togeh
hidangkan masa panas2

Note : leh makan ngan cili potong or cili jeruk ikut suka la berapa banyak nak bubuh