Friday, March 9, 2012

DINNER 8.3.2012







Malam ni masak special buat isteri sempena hari wanita..Aliff dah dapat apron semangat dia...abah pakai kejap dah merajuk xmo tolong abah dah..hehe...

KERABU MANGGA

Bahan-bahanya
5 biji mangga muda ( mangga telur)
1/2 biji bawang besar
1/2 biji limau nipis ( diperah jusnya)
2 sudu besar kacang goreng (ditumbuk kasar)
1 sudu besar udang kering ( ditumbuk kasar)
sedikit belacan bakar ( ni kalau tak nak letak pun takpe)
sedikit gula
sedikit garam
5 biji cili padi

Cara-caranya

1. Kupas mangga muda dan parut halus, kalau nak cincang nipis pun boleh, ros guna parut je sebab nak senang keje dan cepat.

2. Hiris nipis bawang besar dan cili padi, satukan dengan parutan mangga, jus limau nipis, kacang goreng dan udang kering yang siap ditumbuk kasar, sedikit gula dan garam, kacau sebati dan pastikan semua bahan mesra.

3. Sedia untuk dihidangkan bersama tomyam dan sedap dimakan bersama nasi putih. selamat mencuba.

DAGING MASAK MERAH

Bahan-bahanya

400 gram daging lembut
8-10 tangkai lada kering
1 batang kulit kayu manis
1/2 biji bawang besar ( bahagi dua bahagian) satu bahagian di kisar , baki dihiris kasar.
1 biji bawang putih
2 sudu besar sos cili
2 inci halia
1 sudu kecil gula

( beberapa titik pewarna merah)- guna sirap ros je., tak nak letak pun takpe.

Cara-caranya

1. Potong daging nipis-nipis, jangan terlalu kecil, daging akan kecut apabila di rebus.

2.kemudian rebus daging bersama halia, bila air daging agak kering baru masukkan pewarna merah, rebus daging hingga empuk. ( jangan risau daging tidak akan berbau sirap apabila di masak nanti). Pewarna merah bagi menaikkan seri warna daging ini nanti.


3. Kisar cili kering bersama bawang putih dan 1/4 biji bawang besar saiz sederhana, kemudian tumis kulit kayu manis dan bahan kisar tadi hingga garing, masukkan sos cili, garam dan gula, masukkan sedikit air jika ingin berkuah, Selepas itu masukkan daging yang siap direbus tadi, akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, kacau sebentar dan apabila bawang agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


TOMYAM POKTEK

Asalnyer tomyam ni untuk seafood sahaja tapi aliff suka makan ayam tomyam so guna ayam sahaja malam ni

Bahan-bahan

Ayam isi 200gm
Bawang besar 3 biji - tumbuk
Bawang putih 3 biji - tumbuk
Halia 1/2 inci - tumbuk
Lengkuas 1/2 inci - tumbuk
Jagung muda
Kobis bunga
Lobak merah
Tomato ( 1 potong dadu 1 lg hiris biasa)
Serai 2 batang - titik
Daun limau purut 5 helai
Limau nipis
Cili padi 10 biji (ikut citarasa, kalau suka pedas tmbah lg)
Paste tomyam 3 sudu
Tomato puri 4 sudu
Garam secukup rasa


Cara-cara
Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri.Gaul sebati dan terus masukkan tomato yang didadu, bawang, halia, lengkuas,cili pagi & serai. biar mendidik, masukkan ayam yang telah dipotong. kemudian tutup periuk sampai lauk hampir masak Kemudian masukkan daun limau purut, limau nipis, tomato, lobak merah, bunga kobis dan jagung muda. jangan lupa masukkan perisa garam sikit sampai menjadi cukup rasa. pastikan sayur masak then boleh dihidangkan....