Tuesday, July 7, 2009

DAGING KERISIK BEREMPAH


Daging Kerisik Berempah

Salam Selasa..Hari ni ingat nak masak daging... Sebenarnya resipi ni kira main belasah saja, jadi kita letak lah nama "daging kerisik berempah". Masakkan ni ala2 rendang + satay+ masak kicap..... Amboi menikah banyak kan depa tuuu..hehehe... Sebenarnya lauk2 biasa ada juga masak, tapi tak letak dalam blog, maklumlah lauk ulang tayang, takut pulak ada yang "hentam" guaa dengan ayat2 cinta depa nanti (panasss sehhhh!!!)..
Hari ni wife takde..nak makan seafood tak leh , bende gatal tak leh..doktor kata makan daging ok..kuat...

Gading Kerisik Berempah

Lauk ni sedap dimakan dengan nasi putih, nasi impit atau ketupat...Ok jom kita semak resipinya....

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g daging batang pinang, hiris nipis dan lebar2, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar kerisik
1/2 cawan kicap manis
2 camca besar kicap pekat
1 camca besar gula melaka
3 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, dihiris bulat
1 biji cili merah, dihiris serong
1 biji cili hijau, dihiris serong
1/2 cawan air
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
3 batang serai*
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1/2 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan daging dengan semua bahan2 di atas kecuali cili hijau, cili merah, bawang besar, bawang merah/putih hiris dan kerisik. Gaul rata dan perap sekurang2nya 2 jam (nak sedap perap semalaman) dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga perang dan harum, masukkan daging yang diperap tadi, gaul rata dan masak hinggga daging kecut. Masukk air dan kerisik, kacau rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan hirisan bawang besar, hirisan cili hijau dan merah, kacau rata dan masak hingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan jika ok boleh dialih ke dalam bekas sesuai. Hias dengan hirisan daun bawang dan hidangkan...