Tuesday, July 7, 2009

DAGING TEMPRA


Daging Tempra

Selamat petang semua..buat apa tu...tengah melopong kee?...ahaks...Ok hari ni ada satu jenis masakan peranakan yang begitu mudah dan ringkas. Nama lain macam kan, tapi hakikatnya ala2 masak kicap jee...tatau lah mana depa dapat nama "tempra" tu..biasalah dah banyak kacuk..jadi bahasa pun dah macam2...Selalunya orang masak guna ayam, tapi dalam freezer cuma ada daging batang pinang...jadi apa lagi..layannnzzzz!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g daging batang pinang, hiris nipis (resipi asal guna ayam)*
1/2 inci halia, tumbuk lumat*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh garam*
1 camca teh gula*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap 30 minit)
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 biji cili hijau, hiris serong
2 biji cili merah, hiris serong
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

BAHAN A :-)
1 camca besar kicap pekat
3 camca besar kicap manis
1/2 cawan air
1 camca besar jus limau nipis (atau cuka makan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 "A", kacau rata dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, cili merah dan cili hijau hingga harum. Masukkan daging yang diperap tadi dan masak dengan api besar selama 7 - 10 minit hingga daging lembut.
  2. Masukkan bahan "A" dan kacau rata. Kecilkan api dan renihkan hingga daging lembut. Kacau sekali sekala. Bila kelihatan pekat, tambah 1 camca teh minyak masak, gaul rata.
  3. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman....