Saturday, December 24, 2011

MASAK TUMIS KULIT TEMBIKAI




Hmmm...kalau anda beli tembikai bila dah makan isinya, jangan dibuang lagi kulitnya..sebab ada guna kulitnya itu untuk dibuat sayur dalam masakan. Saya kalau beli tembikai bila habis isinya, kulitnya saya suka masak tumis..memang sedap dan lazat...Saya kongsikan bersama anda semua cara-cara nak masak kulit tembikai ini...mudah je...

bahan - bahannya :

separuh kulit tembikai ( buang kulit keras kat bahagian luarnya dan dihiris sedikit nipis)
semangkuk kecil udang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 sudu kecil cili kisar.
sedikit air
garam (secukup rasa)
serbuk perasa (kalau tak suka tak payah letak)
sedikit minyak (untuk menumis)

cara membuatnya :


tumbuk bawang merah, bawang putih & belacan. panaskan minyak. lepas tu masukkan bahan2 yang dah ditumbuk tadi. masukkan sekali cili kisar. selepas bahan2 sedikit garing, masukkan air. setelah air mendidih masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. akhir sekali masukkan udang dan kulit tembikai. biarkan sehingga masak. dan lepas tu makan sehingga kenyang!


p/s - sesekali tukar selera best jugak (: