Sunday, December 25, 2011

ROTI PRATA / ROTI CANAI

Haa...esok pagi rasanyer nak buat roti canai...duduk sorang2 ni simple jelah sarapan....jom...

ROTI PRATA / ROTI CANAI

3 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
secubit baking soda
3/4 cawan olive oil atau minyak sapi bahagikan kepada 1/4 + 1/2

Satukan tepung, gula garam dan baking soda dalam satu mangkuk yang besar
Dalam mangkuk yang lain pukul telur dan susu segar ~ kocok aje
Buatkan satu lubang di tengah2 tepung
Tuangkan telur dan susu tadi ke dalam lubang
Gaul rata perlahan2 sehingga menjadi doh
Tambahkan 1/4 minyak dan uli rata selama 8 - 10 minit
Salutkan doh dengan 1/4 minyak lagi pada seluruh permukaan doh dan tutup doh dengan tuala yang lembab
Rehatkan doh selama 2 ~ 4 jam
Basahkan tangan dengan baki minyak dan bahagikan doh kepada 12 bahagian yang sama besar berbentuk bebola kecil
Sapukan minyak minyak pada papan canai

Anda boleh guna kaedah menebar seperti vedio dari yutube di bawah


Atau seperti yang ita buat mengikut cara video dari yutube di bawah



Selepas tu bolehlah di goreng atas kuali leper
Renjiksan sedikt aje minyak dan balik2kan roti
Sedia di nikmati bersama kuah kari, dal atau sambal tumis.

Selamat Malam semua...