Wednesday, December 21, 2011

TEMPE GORENG RANGGUP


Kali ini saya lebih kreatif menggoreng tempe ini dengan mencelupnya ke dalam putih telur yang di perisakan dengan bawang putih dan ketumbar kemudian menyalutnya dengan serbuk roti. Hasilnya sangat tidak mengecewakan kerana rasanya sangat enak dan ia begitu rangup di luar dan lembut pula di dalamnya. Ditambah lagi bila dicicah ngan sambal kicap!! Ia sangat sedap dimakan begitu saja atau dimakan dengan nasi panas. Boleh juga di cicah dengan cheese powder saya jual tu...

Anyway.. Enjoy!!

Resepi Tempe Goreng Rangup

2 bungkus tempe ( di potong bersegi )
2 biji putih telur
3- 4 sudu besar serbuk roti ( bread crumb )
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil biji ketumbar
garam

Cara membuatnya

1. Tempe di potong-potong dan di ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih dan biji ketumbar hingga hancur.
3. Masukkan bawang putih, biji ketumbar dan garam kedalam putih telur dan kacau rata.
4. Celup tempe ke dalam putih telur kemudian salutkan dengan bread crumb, goreng di dalam minyak panas.
5. Bila telah keemasanke dua belahnya bolehlah di angkat dan di hidangkan.

Resepi Sambal kicap

10 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
3-4 sudu besar kicap manis

Cara membuatnya

1. Tumbuk cili padi, bawang putih, garam dan gula.
2. Bila telah lumat masukkan dengan kicap dan kacau hingga rata.
3. Hidangkan dengan tempe goreng…

Selamat mencuba….
http://frommyinside.blogspot.com