Resepi dari emak aku. Masa aku kecik-kecik selalu bangun sahur mak masakkan sayur lemak ni. Aku ingat timun ke apa ke..rupanya kuli tembikai....dari buang saja kulit tembikai yang isinya kita makan semasa berbuka lebih baik buat masak lemak...sedap...Kalau tak percaya cubalah....Sampai sekarang saya masik masak resepi ni kalau ada buah tembikai kat rumah...anak anak seronok makan...lembut...masak lemak boleh..masak sayur biasa pun boleh..kalau campur sedikit ayam lagi bagus..
Bahan-bahan ( 4-5 org makan )
kulit buah tembikai - di hiris memanjang
buang bahagian hijau pekat..ambik bahagian dalam sahaja
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
satu peket santan pekat
serbuk cili dan sedikit air di satukan
2-3 biji bawang besar dimayang
garam & gula secukup rasa
Cara-cara
kisar cili, bawang merah & bwg putih
tumis bahan kisar sehingga naik minyak
masukkan kulit tembikai
masukkan santan, garam & gula
renihkan seketika, masukkan bawang besar
tutup api, sedia utk dihidang
*Masukkan sedikit ayam untuk tambahkan perisa.