Monday, April 5, 2010

Jom Masak Laksa Penang...


Bahan-Bahan :

1 kg laksa (dicelur)

1 kg ikan kembung

2 batang bunga kantan

5 keping asam gelugur

10 biji cili padi

1 tangkai daun kesum

2 sudu besar otak udang

2 batang serai (diketuk)

4 liter air

1 biji timun (dihiris)

sedikit daun salad (dihiris)

2 biji bawang besar (dihiris)

2 sudu besar cili kisar

4 biji telur rebus

Garam secukup rasa

Cara:

1)Rebus ikan kembung hingga lembut.

2)Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.

3)Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.

4)Biarkan mendidih selama 20 minit.

5)Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.

6)Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus.