As'laikum, salam sejahtera untuk semua....Kadang2kan, mat macam malas lah nak letak N3 resipi "ulangan", tapi tak kesah lah. Contohnya macam masak lemak cili padi ikan keli nie, rasa dah banyak dan banyak dan banyak kali dah letak dalam n3...betul tak?...Hmmm, biasalah kita ni pun ada masak otak blurr tau nak masak, jadi masak ikut "permintaan"...kalau ikut tekak sendiri, lebih suka singgang ikan jeee.....Ok lah, resipi mat letak lah juga, walaupun dah ada dalam resipi2 lepas....Nak pesan, sesiapa tak makan ikan keli, boleh guna ikan kembong, ikan merah, ikan tenggiri, ikan bawal dan apa2 ikan berdaging....
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli
10 - 15 biji belimbing buluh, belah tapi tak putus untuk setiap biji
1 cawan pati santan
3 1/2 cawan santan cair
3 helai dain kunyit, disiat2
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan secubit gula
1 genggam cili padi hijau*
3/4 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli
10 - 15 biji belimbing buluh, belah tapi tak putus untuk setiap biji
1 cawan pati santan
3 1/2 cawan santan cair
3 helai dain kunyit, disiat2
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan secubit gula
1 genggam cili padi hijau*
3/4 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan keli disiang, cuci bersih dan perap dengan asam jawa + garam = 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit + garam + sedikit minyak makan. Panggang hingga ikan masak (biar kulit ikan garing sikit). Ketepikan.
- Dalam periuk, satukan bahan2 tumbuk halus dan santan cair, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan biar mendidih 2 - 3 minit. Tambah santan pekat dan masukkan daun kunyit. Biar mendidih dengan api perlahan.
- Masukkan asam belimbing dan jus limau kasturi. Kacau rata dan rasa, tambah garam (jika perlu) dan secubit gula. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi hangat dan ulam-ulaman.....