Tuesday, July 7, 2009

SERAWA DURIAN


Serawa Durian

Salam untuk semua, selamat petang..Buat apa tu?... Semalam, masa belanja barang2 dapur, masa melintas berhampiran peniaga durian, terus mat terhenti...Tengok2 dan belek2..kita rembat lah juga...Selain dimakan begitu atau dibuat tempoyak, mat buat juga serawa durian yang dimakan dengan pulut...Nak makan dengan roti atau biskut cream cracker pun sedap....Jemput makan semuaa....

BAHAN KUAH :-)
1 ketul gula melaka, dipotong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
500 ml air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
10 - 15 ulas durian (ikut budget masing2 yeaa!!)
1500 ml santan kelapa
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 camca teh garam
3/4 camca besar tepung gandum + 2 camca besar air

BAHAN PULUT :-)
1 kg beras pulut, cuci dan rendam 30 minit
750 ml santan cair
1 camca teh garam
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 camca teh minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Toskan pulut dan ratakan dalam loyang (mat guna loyang bulat 12 inci. Bancuh garam dan minyak bersama santan, kacau rata dan tuang dalam pulut tadi. Letakkan simpulan daun pandan dan kukus 25 minit. Kemudian, gemburkan pulut dan kukus lagi 7 - 10 minit. Boleh matikan api.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan air gula yang ditapis tadi, durian, daun panda dan santan. Masak hingga mendidih, tambah garam dan kacau rata. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi gula pasir. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum dan masak dengan api perlahan hingga kuah pekat sedikit.
  3. UNTUK SERAWA :- Ceduk keluar pulut dan isi kan dalam bekas sesuai. Hidangkan bersama kuah serawa durian tadi. Selain pulut, nak makan dengan roti boleh, lempeng boleh, roti jala pun bolehhh....Selamat mencuba yeaa!!!