Tuesday, September 8, 2009

SUP AYAM BERKENTANG




Sayur ada, sambal sotong pon dah ada, hmmm kena larr buat satu lagi hidangan untuk mencukupkan korum hidangan buka pose semalam kan... hajat hati nk buat ayam goreng berempah serai tp masih x kesampaian lagi pun mmg x sempat nk marinate lelema pulak ayam tu nnt rempah ratus tu x masuk dalam daging ayam tu kann... so meh kita buat sup ayam lar ye.. ni pun lama jugak x buat, kalo buat pun dulu untuk aliff dan tirah je yang layan. Semalam sedap pulak menghirup sup ayam panas2 nih.. ishh.. pose ni.. jgn imagine lama2 sangat ye.. kureng pahle pose nnt :))

Resipi simple jugak :

4 ketul daging ayam dipotong kecil2 ( mcm ni lebih sedap makan banding seketul beso2 tu.. )
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - diketuk
1 biji kentang - dipotong kecil2 juga
Rempah penumis (bunga lawang, kayu manis, pelaga & cengkih) jika ada sup bunjut pun ok jer
garam/aji secukup rasa
air secukupnya

bahan hiasan :
daun sup, daun bawang & bawang goreng

cara2:

Tumis bawang besar, bawang putih, halia & rempah penumis sehingga wangi, kemudian masukkan ayam yang telah dipotong, cuci & tos, kacau sebentar biar ayam kecut/keluarkan air, kemudian masukkan air, biarkan mendidih & ayam setengah masak, masukkan kentang, garam & serbuk perasa secukup rasa (opss.. pose ni agak2 jer larr ek) , biarkan sehingga ayam masak & kentang empuk, tutup api kemudian hidang panas2 taburkan bahan2 hiasan tu ye... siap!