Kuah Mee Rebus:
½ kilo ubi keledek merah (rebus & blander)
1 tin tomato soup
½ botol sos chili
1 paket cili boh (ikut suka pedas)
300g daging lembu (potong kecil2 & rebus)
300g udang basah
100g bawang besar (mesin)
Minyak masak
Mee Kuning (celur sekejab dengan air panas)
Taugeh (celur)
Telor Rebus
Tahu Goreng
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cili merah (hiris)
Cara-Caranya:
- Panaskan minyak dalam periuk
- Tumis bawang & cili boh sampai wangi
- Masukkan cili sos & tomato soup
- Masukkan udang & daging bersama air rebusan
- Masukkan ubi keledek yang telah diblander
- Tambah air mengikut pekat mana kita nak kuah tu. Tambah garam, gula, serebuk perasan mengikut selera sendiri. Kalau nak tambah pati ayam/daging boleh. Masak sampai mendidih dan tutup api.
Cadangan Hidangan:
Campur mee, taugeh , telor rebus, tahu goreng, bawang goreng, daun bawang dan cili potong dalam pinggan. Tuangkan kuah dan hidangkan
Tambahan:
Boleh kurang dan tambah bahan-bahan mengikut cita rasa sendiri