Monday, January 9, 2012

ANEKA MEE






MEE BANDUNG

Bahan-bahannya

500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)

caranya

  • Panaskan minyak masak dalam periuk.
  • Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
  • Masukkan stok ayam & biarkan mendidih.
  • Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
  • Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.





MEE UDANG

Bahan-bahannya

1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

caranya

  • Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi.
  • Ambil kepala udang dan kisar.
  • Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
  • Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
  • Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
  • Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
    Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu.
    Begitu juga dengan mi kuning.
  • Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.




MEE REBUS

Bahan-bahannya

1 kg mee kuning (dicelur)
300 gm tauge
2 tangkai daun sup (dihiris)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
8 biji cili merah (dihiris)
4 keping tauhu goreng (dihiris)
Sedikit bawang goreng
6 biji telur (dibelah)
6 biji limau kasturi (dibelah).

Bahan Penumis Dikisar:

2 sudu besar ketumbar
6 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil jintan manis

Bahan Kuah:

300 gm daging (cincang)
200 gm tetel (direbus)
300 gm keledek (direbus)
250 gm udang basah
5 sudu besar taucu
1 cawan kacang tanah (ditumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
½ cawan minyak masak
Garam, gula & air secukupnya

caranya

  • Panaskan minyak masak dalam periuk.
  • Tumiskan Bahan Penumis hingga garing.
  • Masukkan daging cincang, tetel & udang.
  • Gaulkan supaya bercampur rata.
  • Kemudian masukkan kacang tanah, air, gara, gula & taucu. Kacau selalu supaya tidak hangit.
  • Bila sudah masak bolehlah diangkat.