MEE BANDUNG
Bahan-bahannya
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
caranya
- Panaskan minyak masak dalam periuk.
- Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
- Masukkan stok ayam & biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
- Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.
MEE UDANG
Bahan-bahannya
1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
caranya
- Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi.
- Ambil kepala udang dan kisar.
- Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
- Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
- Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
- Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu.Begitu juga dengan mi kuning. - Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
MEE REBUS
Bahan-bahannya
1 kg mee kuning (dicelur)
300 gm tauge
2 tangkai daun sup (dihiris)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
8 biji cili merah (dihiris)
4 keping tauhu goreng (dihiris)
Sedikit bawang goreng
6 biji telur (dibelah)
6 biji limau kasturi (dibelah).
Bahan Penumis Dikisar:
2 sudu besar ketumbar
6 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil jintan manis
Bahan Kuah:
300 gm daging (cincang)
200 gm tetel (direbus)
300 gm keledek (direbus)
250 gm udang basah
5 sudu besar taucu
1 cawan kacang tanah (ditumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
½ cawan minyak masak
Garam, gula & air secukupnya
caranya
- Panaskan minyak masak dalam periuk.
- Tumiskan Bahan Penumis hingga garing.
- Masukkan daging cincang, tetel & udang.
- Gaulkan supaya bercampur rata.
- Kemudian masukkan kacang tanah, air, gara, gula & taucu. Kacau selalu supaya tidak hangit.
- Bila sudah masak bolehlah diangkat.