Friday, January 6, 2012

KERABU SELOM DAN TAUGEH


Bahan-bahan:

(hidangan untuk 5 orang)

2 ikat selom (kalau beli kat pasar le… kalau petik sendiri anggaran 2 cekak)- hiris halus

10 sen taugeh- buang ekornya

1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)

1 tangkai cili merah dihiris

**5 biji cili padi

**1 batang serai

** 3-4 ulas bawang merah

**segenggam ikan bilis dibersihkan

***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **

1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.

2. Sedia dihidang.

*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halussedap juga