Friday, December 23, 2011

RESEPI ANEKA LAKSA


Pasal aku minat sangat makan laksa dan masak laksa di sini aku rungkaikan beberapa resepi laksa yang aku pernah makan dan buat di serata malaysia...Ikan dan bahan boleh diadun sesuka hati...hehe

LAKSA PENANG SAMARINDA

Bahan-Bahan:

1 kg kampit laksa (direbus) - kalau yg siap dah dicelur sahaja. nak pakai laksa beras pun ok.

1 kg ikan kembung/ikan sardin/belut beberapa ekor

2 batang bunga kantan

5 keping asam gelugur

10 biji cili padi

1 tangkai daun kesum

2 sudu besar otak udang

2 batang serai (diketuk) 4 liter air

1 biji timun (dihiris)

sedikit daun salad (dihiris)

2 biji bawang besar (dihiris)

2 sudu besar cili kisar

4 biji telur rebus

Hirisan nenas secukupnya

Garam secukup rasa

Cara:

Rebus ikan kembung hingga lembut. Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus. Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk. Biarkan mendidih selama 20 minit. Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit. Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun, nenas & telur rebus.

LAKSA KUALA PERLIS ADIWARNA

Bahan-bahan:

1 kg laksa beras / nak pakai laksa biasa pun ok..

1 kg ikan kembung / belut

15 cili kering-rendam air panas

10 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 serai-ketuk

asam keping secukupnya

1 ketul gula gherek/kerek/kabung/melaka

daun kesum

1 bunga kantan-belah 4

garam, gula

air

5 cili merah

1 in belacan

lengkuas sikit-ketuk

Cara menyediakan:

Rebus ikan/ belut dgn gula kabung, garam, asam keping & lengkuas. sejukkan , asingkan isi & tulang.

Kisar isi dengan separuh air rebusan ikan tadi. masukkan kedalam periuk. isar tulang ikan dengan separuh lagi air rebusan tadi, tapis & masukkan air tu kedalam periuk tadi.

kisar cili kering, cili merah, bawang2 n belacan. masukkan kedalam periuk. jerang atas api sederhanan hingga pekat sedikit. masukkan asam n lengkuas dr rebusan ikan tadi bersama serai, bunga kantan & daun kesum. masukkan gula, garam. didihkan lagi.

LAKSA KELANTAN ALKASIA

Bahan A:

Laksa kering- rebus sampai masak… biar overcook sikit baru sedap

bahan B (kuah)

  • 10 ekor ikan kembung/sardin/pelaling – saya pakai ikan pelaling sbb banyak dalam fridge tak masak
  • santan kara 2 kotak
  • 1 sudu makan lada hitam
  • 10 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • air secukup nya
  • garam
  • 10 keping asam keping
  • gula

bahan tabur

  • daun kesum
  • bunga kantan
  • kacang panjang
  • timun
  • tauge
  • sambal belacan – mesti kena pakai cili padi baaru ummphh and belacan + asam limau kena lebih

cara-caranye:

rebus ikan dengan sikit air, 10 asam keping and garam sikit. rebus semalam sebelum lagi bagus. saya rebus pagi untuk makan malam, so asam dia akan serap dalam ikan

then, asingkan isi ikan. separuh isi ikan di mesin bersama bawang- bawang, halia dan lada hitam. mesin dengan sedikit air sampai lumat. lagi separuh tumbuk sampai lumat. pastu mesin tulang-temulang ikan dengan air rebusan, then campur dalam ikan yang telah ditumbuk/mesin(jgn lupa tapis nye, kalau tak tercekik tulang) lepas tu masak dengan santan, taruk 2 keping asam yg yang telah digunak masa rebus ikan tadi. masak hingga mendidih, kalau pekat sgt campur air . rasakan dengan garam, gula.tutup api then boleh makan.

kalau nak laagi sedap, masa makan tu amik le sikit belacan , campur dalam laksa tu….sedap gile…

LAKSA SARAWAK LONG PASIA

150gm pes laksa - sila lihat di bawah pasal pes laksa ni...

1 peket bee hoon , di celur

200 gm udang basah

200gm santan

2 keping tauhu..(tak letak, sbb tak ada)

100gm taugeh

3 ketul dada ayam(rebus dan racik, aku simpan air rebusan ayam tu)

11/2 liter air

2 sudu besar cili kisar

2 batang serai(ketuk)

sedikit daun ketumbar/daun sup(racik)

1 helai daun limau purut(aku x ada ni)

4 biji limau kasturi(aku guna lemon)

garam dan gula secukup rasa

2 biji telur di goreng dadar, nipis...dan hiris)

Panaskan air hingga mendidih(aku pakai air rebusan ayam), masukkan udang dan rebus sampai masak, keluarkan udang.

Masukkan pes laksa ke dalam air rebusan tadi bersama cili kisar dan serai..didihkan dengan api perlahan., masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula. siap!

sambalnya:-

tak ada sukatan, sukahati ler ekss sbb aku tak buat sambal ni..aku makan dengan sambal belacan biasa jer pun dah best!

Bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering di kisar halus.

Tumis cili hingga pecah minyak,dan masukkan bahan kisar yang lain...dan masukkan air asam jawa garam dan gula secukup rasa.

cara hidang Laksa:

masukkan bee hoon dalam mangkuk

letak bahan tabur iaitu:-

- daun ketumbar

-hirisan telur dadar

-taugeh celur

-isi ayam yang telah di racik

-Tauhu

-hirisan limau purut

-sambal/sambal beacan.

pas tu letak ler kuah, boleh ngap!

Pes Laksa Sarawak

*16 biji bwg merah

*8 ulas bawang putih

*20 tangkai cili kering(buang biji, rendam)

*7 biji buah keras

*5-6 batang serai

*1 inci lengkuas

*1 kuib belacan(bakar)

1 camca sederhana jintan manis(sangai)

1 camca sederhana jintan putih(sangai)

1 camca sederhana ketumbar(sangai)

1/2 cawan kacang tanah((goreng tanpa minyak)

1/2 cawan bijan(goreng tanpa minyak)

kisar lumat bahan bertanda *

kisar rempah yang telah di sangai dengan pengisar kering dan satukan dengan bahan*

kisar kacang tanah dan bijan dengan pengisar kering dan satukan dengan bahan *

siap untuk digunakan...

kalau nak simpan lama:-

tumis pes tadi dengan minyak, masukkan sedikit garam, gula dan perahan air asam jawa...masak lama sket.

LAKSA JOHOR FIZZIE

Bahan2 :

2 kotak spaghetti

Air secukup nya

sedikit garam

Cara:

1.Panaskan air dalam periuk + sedikit garam dan masukkan spaghetti dan biarkan kembang.

2.Bila dah kembang toskan airnya utk mengelakan ia melekat bolih disiram dgn air paip.

Bahan kuah:

5 ekor ikan kembung/selar/700gm ikan tenggiri- di rebus dan buang tulang

200 gm udang hidup- buang kulit dan direbus

udang kering- rm2.00

50 gm serbuk kari/agak2 kesesuaian rasa

1 sudu besar jintan manis

1 sudu besar jintan putih

2 sudu ketumbar

1 inchi kunyit

1 inchi halia

1 inchi lengkuas

4 batang serai

5 biji bawang kecil

3 biji bawang putih

sepotong belacan

2 biji buah keras

4 cawan santan(2 cawan cair/2 cawan pekat) - atau 2 kotak santan kotak(campur dgn air rebusan ikan)

10 tangkai cili kering/ikut kesesuaian rasa

2 sudu besar kerisik

Sedikit minyak utk menumis

sedikit asam gelugor dan garam secukup rasa

Bahan 2 ulam:

2 btg timun - dibuang empulur dan dimayang bulat

Kacang panjang- jika suka

250 gm taugeh- kalau suka tak perlu dicelur

Daun kesum - dihiris

sedikit daun selasih - dihiris

Limau kasturi

Sambal belacan- cili padi,belacan,garam ditumbuk dan dicampur dgn sedikit air

Cara:

1.Ikan,udang direbus berasingan kemudian dimesin- airnya disimpan utk dicampur dgn kuah

2.Rendam cili kering dlm air panashingga kembang dan dikisar berasingan

3.jintan manis dan putih,ketumbar,bwg putih,bwg merah,udang kering,serai,buah keras,belacan,kunyit,lengkuas,halia dikisar halus.

4.Panaskan sedikit minyak untuk menumis cili kering kisar dan bahan2 lain yg dikisar hingga wangi,masukan serbuk kari sehingga naik baunya.

5.Masukkan isi ikan dan isi udang yg dikisar dan gaul rata,kemudian tuangkan santan,kerisik,asam gelugor dan garam.Kacau hingga mendidih dan pekat dan naik minyak.

6.Sebelum dihidangkan,hias spaghetti dgn ulaman.Hidang bersama kuahnya. Selamat mencuba...

    AKHIR SEKALI KEPADA YANG TAK SUKA PAKAI LAKSA DALAM KAMPIT TU BOLEH CUBA BUAT LAKSA SENDIRI

    HOMEMADE LAKSA BERAS IZUAF

    Bahan-Bahan

    500gm tepung beras (kalu cap gajah Thai tu lagi elok)

    20gm Tepung Ubi

    1 liter air (mendidih)

    Cara-Caranya

    1. Gaul tepung beras dan tepung ubi

    2. Masukkan air yang mendidih secara perlahan-lahan. (Jangan letak semua air)

    3. Kacau dan uli. Pastikan diuli hingga sebati dan jangan terlalu lembik adunannya.

    4. Masukkan dalam acuan dan tekan dalam periuk pengukus

    5. Kukus selama 15 minit.

    6. Bila dahh masak, rendamkandalam air sejuk selama 10 minit dan toskan.

    DIHARAP KAWAN KAWAN SEMUA DAPAT MENCUB ARESEPI ANEKA LAKSA INI..BAHAN BAHAN SEMUA BOLEH UBAH MENGIKUT KESUAIAN NEGERI MASING MASING..

    SELAMAT MENCUBA. SELAMAT BERPUASA.

    MOFABISA ALKASIA

    http://www.facebook.com/mofabisa.creation